Το ροκφόρ έχει εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

roquefort

Είναι ίσως το πιο παρεξηγημένο από τα εθνικά προϊόντα της Γαλλίας, με φανατικούς λάτρεις αλλά και ορκισμένους εχθρούς σε όλον τον κόσμο. Το τυρί Ροκφόρ, γνωστό για την μούχλα και τις γαλαζοπράσινες «φλέβες» του, μπορεί να αποδειχθεί, τελικά, κάτι παραπάνω από γκουρμέ επιλογή… Νεότερες μελέτες αποδεικνύουν, λοιπόν ότι το περίφημο ροκφόρ, το οποίο ωριμάζει σε σπηλιές στη Νότια Γαλλία, κρύβει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να αποδειχτούν σωτήριες ενάντια στα καρδιακά νοσήματα, αλλά μπορεί να καταπολεμήσουν ακόμη και…την κυτταρίτιδα! Ίσως, μάλιστα, να αποτελεί- μαζί με την κατανάλωση κόκκινου κρασιού- ένα από τα μυστικά μακροζωϊας των Γάλλων…

«Αν και η διατροφή των Γάλλων είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος, το ροκφόρ μπορεί να είναι η εξήγηση γι΄ αυτό που ονομάζουμε…γαλλικό παράδοξο», αναφέρουν οι ερευνητές της εταιρείας βιοτεχνολογίας Lycotech στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας, οι οποίοι έκαναν και τις σχετικές μελέτες.

Πλούσιο σε λιπαρά και αλάτι, παρ΄όλα αυτά, το ροκφόρ έχει, κατ΄αρχήν, ιδιαιτέρως ευεργετικές ιδιότητες για το πεπτικό σύστημα. Τα νεότερα ευρήματα δείχνουν, επίσης, ότι επιβραδύνει την αρθρτίτιδα, τα σημάδια της γήρανσης και την κυτταρίτιδα. Οι Βρετανοί ερευνητές πάνε όμως ακόμη ένα βήμα πιο μπροστά. Όπως δηλώνουν στη «Daily Mail», θα επιχειρήσουν να απομονώσουν τα αντιφλεμονώδη συστατικά του ροκφόρ, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν και για την παρασκευή καρδιοπροστατευτικών φαρμάκων.

Μέχρι να συμβεί, όμως, κάτι τέτοιο, οι ερευνητές προτείνουν τακτική κατανάλωση γαλλικού ροκφόρ, καμαμπέρ και άλλων τυριών που έχουν υποστεί ζύμωση, θεωρώντας ότι τα συστατικά τους θα μπορούσαν να μειώσουν τα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα. Επικαλούνται δε το «γαλλικό παράδοξο» και το υψηλό προσδόκιμο ζωής των Γάλλων.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *