Κοινά βότανα που κάνουν τα φαγητά μας ευωδιαστά και γεμάτα Υγεία!

 

50e54943dd041

Βαθύ πράσινο γεμάτο θρεπτικά συστατικά…..
όταν προσθέτουμε στα πιάτα μας από μιά χούφτα πράσινα ευωδιαστά βότανα προσθέτουμε και μιά σειρά θρεπτικά συστατικά….
ενδεικτικά αναφέρω…

1) μαϊντανός μιά εξαιρετική πηγή:
βιταμίνης Α…
βιταμίνης C…
βιταμίνης Κ…
σιδήρου…και…
φολικού οξέως….
2) βασιλικός μια εξαιρετική πηγή:
βιταμίνης Α….
βιταμίνης Κ…
σιδήρου…και….
ασβεστίου…
3) μάραθος πολύ καλή πηγή:
βιταμίνης C….
φολικού οξέως….
καλίου…
φυτικών ινών….με..
ισχυρές αντιφλεγμονώδης ιδιότητες…
4) σέλινο εξαιρετική πηγή:
βιταμίνης C…
βιταμίνης K…
βιταμίνης Β6…
φολικού οξέως…
καλίου…
διαιτητικών ινών….
μολυβδαινίου…
μαγγανίου…επιπλέον είναι…
πλούσιο σε phthalides -προφέρεται “thalides”-και είναι ενώσεις οι οποίες…
έχουν αντιιικές….
διουρητικές…
αντιοξειδωτικές….
αγχολυτικές ιδιότητες…και….
βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει και να θεραπεύσει σοβαρά προβλήματά του όπως….
αρθριτικά….
άσμα…
ποδάγρα….
5) σπαράγγι εξαιρετική πηγή:
φολικού οξέως….
βιταμίνης Α…
βιταμίνης Κ…
βιταμίνης C..
βιταμίνες του συμπλέγματος B….
μαγγανίου…
καλίου…
φωσφόρου…φυτικών-διαιτητικών ινών….και…
#) μην ξεχνάμε ότι όλα τα πράσινα βότανα και λαχανικά είναι..
πλούσια σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες σε…
φλαβονοειδή και..
πτητικά έλαια……

Τροφές που μας χαρίζουν Ευζωία – Ευεξία & Μακροζωία

assets_LARGE_t_942_43422359

ευζωία….
ευεξία….
μακροζωία….
για να μας συντροφεύουν οι παραπάνω ιδιότητες θα πρέπει να προμηθεύουμε τον οργανισμό μας με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά…
τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας δεν βρίσκονται κρυμμένα σε μαγικά χαπάκια
αλλά…
στις τροφές που τρώμε…

και…
οι τροφές που τρώμε έχουν τη δύναμη να διατηρούν…
την καρδιά μας νεανική….
τα οστά μας δυναμικά…
τις αρθρώσεις μας ελαστικές…
το δέρμα μας χωρίς ρυτίδες…
και…
τα συστήματά μας σε ισορροπία και έτοιμα να αντεπεξέλθουν σε εξωτερικές επιθέσεις που τόσο συχνά απειλούν τον οργανισμό μας…
ας δούμε τώρα κάποιες ομάδες τροφών που έχουν την δύναμη να μας προσφέρουν όλα αυτά…

αντιοξειδωτικά

α) α-καροτένιο και β-καροτένιο
σταφύλια..
πορτοκάλια…
βερίκοκα…
ροδάκινα….
πεπόνι…
σπανάκι…
κολοκύθες….
μπρόκολα….
καρότα….

β) λυκοπένιο
ντομάτες…
καρπούζι…
κόκκινο γκρέιπ-φρουτ….
γ) λουτεΐνη και ζεαξανθίνη -δύο καροτινοειδή με ευεργετικό ρόλο δια την όρασή μας
μπρόκολο….
κόκκινη πιπεριά…
σπανάκι…
μπιζέλια…
σέλινο…
λαχανίδα…

δ) β-κρυπτοξανθίνη
πορτοκάλια…
μανταρίνια…
ροδάκινα…

ε) βιταμίνη C
μαϊντανός…
μπρόκολο…
όλα τα εσπεριδοειδή…

πράσινες πιπεριές….
φράουλες…
ακτινίδιο….

στ) βιταμίνη Ε
ελαιόλαδο…
σουσάμι….
ηλιόσποροι….
σπαράγγια…
αβοκάντο….

ζ) ανθοκυανίνες
κόκκινο κρασί…
κόκκινα σταφύλια…
ρόδι…
φράουλες…
κόκκινες πιπεριές…
μελιτζάνες…
βατόμουρα…

λιπαρά οξέα

α) ω-3 λιπαρά
λινέλαιο…
λιναρόσπορος…
ο κολοκυθόσπορος…
σουσάμι..
τα καρύδια..
τα αμύγδαλα…
η αντράκλα…
το σπανάκι…
ο κρόκος του αυγού…
γαύρος…
σαρδέλα…
το σκουμπρί…
ο βακαλάος…

β) ω-6
καρύδια…
αμύγδαλα…
φουντούκια…
σουσάμι…
νερό
ο οργανισμός μας χρειάζεται επαρκή ενυδάτωση δεν ξεχνάμε να πίνουμε μέχρι 8 ποτήρια νερό την ημέρα….

βότανα
τσάι….
τσουκνίδα…
φασκόμηλο….
δυόσμο…
ρίγανη…
θυμάρι…
μπαχαρικά
κουρκούμι…
τσίλι- κόκκινες πιπεριές…
κορίανδρο…
κάρδαμο.. κανέλα…
τζίντζερ…
………………….
με όλες αυτές τις αναφορές ( όπως εδώ και εδώ ) στις ομάδες των τροφίμων θέλω να επισημάνω ότι κάθε τρόφιμο δεν περιλαμβάνει ένα μόνο συστατικό και δεν έχει μόνο μία ιδιότητα…
κάθε φρούτο…
κάθε βότανο…
κάθε λαχανικό
περιέχει πλήθος στοιχείων και συστατικών τα οποία διέπει η συνέργεια
η αλληλεπίδραση δηλαδή μεταξύ των συστατικών τους…

η αλληλεπίδραση αυτή θεωρείται ότι είναι ένα ζωτικό μέρος της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας των βοτάνων-των φρούτων και των λαχανικών…

όταν χρησιμοποιούμε ολόκληρο το φυτό- αντί για τα εξαγόμενα από αυτό συστατικά -τα διαφορετικά μέρη του αλληλεπιδρούν προκαλώντας ισχυρότατα θεραπευτικά αποτελέσματα από ότι η ισοδύναμη δόση του απομονωμένου ενεργού συστατικού… για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι σημαντικά και απαραίτητα όλα αυτά τα τρόφιμα
για
την υγεία μας….
την ευζωία μας…
την ευεξία μας…
την μακροζωία μας…

Το ροκφόρ έχει εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

roquefort

Είναι ίσως το πιο παρεξηγημένο από τα εθνικά προϊόντα της Γαλλίας, με φανατικούς λάτρεις αλλά και ορκισμένους εχθρούς σε όλον τον κόσμο. Το τυρί Ροκφόρ, γνωστό για την μούχλα και τις γαλαζοπράσινες «φλέβες» του, μπορεί να αποδειχθεί, τελικά, κάτι παραπάνω από γκουρμέ επιλογή… Νεότερες μελέτες αποδεικνύουν, λοιπόν ότι το περίφημο ροκφόρ, το οποίο ωριμάζει σε σπηλιές στη Νότια Γαλλία, κρύβει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να αποδειχτούν σωτήριες ενάντια στα καρδιακά νοσήματα, αλλά μπορεί να καταπολεμήσουν ακόμη και…την κυτταρίτιδα! Ίσως, μάλιστα, να αποτελεί- μαζί με την κατανάλωση κόκκινου κρασιού- ένα από τα μυστικά μακροζωϊας των Γάλλων…

«Αν και η διατροφή των Γάλλων είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος, το ροκφόρ μπορεί να είναι η εξήγηση γι΄ αυτό που ονομάζουμε…γαλλικό παράδοξο», αναφέρουν οι ερευνητές της εταιρείας βιοτεχνολογίας Lycotech στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας, οι οποίοι έκαναν και τις σχετικές μελέτες.

Πλούσιο σε λιπαρά και αλάτι, παρ΄όλα αυτά, το ροκφόρ έχει, κατ΄αρχήν, ιδιαιτέρως ευεργετικές ιδιότητες για το πεπτικό σύστημα. Τα νεότερα ευρήματα δείχνουν, επίσης, ότι επιβραδύνει την αρθρτίτιδα, τα σημάδια της γήρανσης και την κυτταρίτιδα. Οι Βρετανοί ερευνητές πάνε όμως ακόμη ένα βήμα πιο μπροστά. Όπως δηλώνουν στη «Daily Mail», θα επιχειρήσουν να απομονώσουν τα αντιφλεμονώδη συστατικά του ροκφόρ, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν και για την παρασκευή καρδιοπροστατευτικών φαρμάκων.

Μέχρι να συμβεί, όμως, κάτι τέτοιο, οι ερευνητές προτείνουν τακτική κατανάλωση γαλλικού ροκφόρ, καμαμπέρ και άλλων τυριών που έχουν υποστεί ζύμωση, θεωρώντας ότι τα συστατικά τους θα μπορούσαν να μειώσουν τα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα. Επικαλούνται δε το «γαλλικό παράδοξο» και το υψηλό προσδόκιμο ζωής των Γάλλων.

Συνταγή: Θεραπευτικό Λάδι για μυικούς και νευρικούς πόνους και παθήσεις

Συνταγή: Θεραπευτικό Λάδι για μυικούς και νευρικούς πόνους και παθήσεις

Λάδι ”Δράκου”

Αυτή είναι μία συνταγή για την καταπολέμιση κάθε είδους μυικών και νευρικών πόνων και παθήσεων. Επίσης μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για βοήθεια στην καταπολέμιση των παθήσεων των κλειδώσεων και για παθήσεις όπως το ”γάγγλιο” , το ”σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα” και τον ”αγγώνα του τέννις”. Φυσικά το βασικό συστατικό είναι το βαλσαμόλαδο που όπως ξέρουμε έχει φοβερά αποτελέσματα σε τέτοια πράγματα. Όλα τα υπόλοιπα συστατικά είναι διαλεγμένα ένα προς ένα και είναι σημαντικό να μην παραβλέψουμε κανένα αν είναι δυνατόν. Το μείγμα αυτό είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό στο να κλείνει πληγές και να θεραπεύει εγκαύματα, καθώς έχει αιμοπηκτικές ιδιότητες.

 

-180ml βαλσαμόλαδο

-60ml έλαιο θεραπευτικών φυτών

Αυτό το έλαιο μπορούμε να το παρασκευάσουμε μόνοι μας  και περιέχει σύμφυτο, θυμάρι, πεντάνευρο, καλέντουλα και μολόχα. Όλα αυτά τα φυτά περιέχουν επουλωτικές, αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες.

-15ml λάδι άρνικας

το λάδι άρνικας χρησιμοποιείται εξωτερικά σε διαστρέμματα, μελανιές, πόνους αρθρώσεων, ακαμψία και παρόμοια προβλήματα

-25 σταγόνες φυσικό αιθέριο έλαιο λεβάντας

-20 σταγόνες φυσικό αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο

-25 σταγόνες γερμανικό χαμομήλι

αυτό το συστατικό είναι το πιο δυσεύρετο και ακριβό για την ποσότητα αλλά μπορούμε να το παραγγείλουμε και μεσω ιντερνετ. Το αιθέριο έλαιο του γερμανικού χαμομηλιού ( Matricaria chamomilla ή Matricaria recutita) έχει χρώμα μπλε σκούρο. Η ουσία που του δίνει αυτό το χρώμα είναι το χαμαζουλένιο, παράγωγο από το αζουλένιο και είναι ισχυρό αντιαλλεργικό και αντιφλεγμονώδες.

-10 σταγόνες λάδι βιταμίνης Ε

η βιταμίνη Ε είναι ένα φυσικό συντηρητικό και το προσθέτουμε για αυτόν τον λόγο.


γερμανικό μπλε χαμομήλι 


κόκκινο το βάλσαμο και πράσινο το έλαιο θεραπευτικών φυτών


τελικό αποτέλεσμα

Μαζεύουμε όλα αυτά τα συστατικά, τα αναμειγνύουμε καλά και έτοιμο το λάδι. Πρέπει να έχει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα. Το εφαρμόζουμε εξωτερικά 3 φορές ημερισίως.

Συνταγές: Ισχυρά φυσικά ελιξήρια για πληθώρα προβλημάτων υγείας

timthumb

Ξερόβηχας: Επιθέματα ζεστά κρύα εναλλάξ. 3 λεπτά ζεστά και 1 λεπτό κρύα, το κάνουμε για 10 λεπτά, τρεις φορές την ημέρα.
Μπορούμε και πάνω από τα ρούχα με το σεσουάρ ζεστό κρύο εναλλάξ.

Βήχας με φλέμματα: κάνουμε τσάι με λιναρόσπορο. Επειδή είναι άγευστο το τσάι με λιναρόσπορο προσθέτουμε και ένα αρωματικό βότανο. Πίνουμε ένα φλιτζάνι τσάι τρεις φορές την ημέρα..

Βήχας: Σε ένα μεγάλο σχετικά ρεπάνι κάνουμε μία τρύπα και βάζουμε μέσα μέλι. Με ένα καλαμάκι ρουφάμε το ζουμί

Πονόλαιμος: Γαργάρες με αλατόνερο και λεμόνι ή και με το καθένα χωριστά.

Άσκηση για τον πονόλαιμο: Τρεις φορές την ημέρα από 36 φορές βγάζουμε την γλώσσα έξω από το στόμα έως να φτάσει στο σαγόνι και να πονέσουν οι αμυγδαλές.

Συνάχι: Κάνουμε τρία ποδόλουτρα την ημέρα για 10 λεπτά. Μπορούμε να προσθέσουμε σκόνη μουστάρδα ή τζίντζερ και ξύδι. Καλό είναι να κάνουμε τα ποδόλουτρα με τα πρώτα συμπτώματα για να το προλάβουμε. Καλό είναι, να χρησιμοποιήσουμε και την συσκευή για αιθέρια έλαια, βάζοντας ευκάλυπτο 4 σταγόνες.

Ποδόλουτρα: Κάντε ποδόλουτρο σε αλατόνερο για να ξεκουράσετε τα πόδια σας, ξεπλύνετε με δροσερό νερό.

Κρυολόγημα:
Α. Βάζουμε στο στήθος ένα πανί βρεγμένο με οινόπνευμα ακόμη προσθέτουμε και μαύρο πιπέρι.

Β. Κρυολόγημα και πόνους αρθρώσεων: Στύβουμε πικράγγουρα και το ζουμί το προσθέτουμε σε τσίπουρο ή καθαρό οινόπνευμα και κάνουμε εντριβές (προσοχή το ζουμί από τα πικράγγουρα είναι πολύ δηλητηριώδες).

Γρίπη: Κάνει καλό η λεμονάδα ή πορτοκαλάδα, ένα ποτηράκι ανά 2 ώρες. Καλό είναι, ως απολυμαντικού χώρου να μη μεταδίδονται τα μικρόβια να χρησιμοποιούμε τη συσκευή χώρου με αιθέρες έλαια σανταλόξυλο ή πεύκο.

Πυρετός:
Α. Καταπολεμάτε με μπάνιο ή με κομπρέσες στο μέτωπο στον αυχένα, στις μασχάλες στον αγκώνα στα γόνατα και στον αστράγαλο.

Β. Κόβουμε πατάτα σε φέτες τις τοποθετούμε σα ένα μαντήλι και το δένουμε στο μέτωπο.

Ωτίτιδα: Ζεσταίνουμε μέσα σε καλτσάκι καλαμπόκι χονδροαλεσμένο και το βάζουμε πάνω στο αυτί.

Πονόδοντος: Μπορούμε να βάλουμε ένα βαμβακάκι με γαρυφαλέλαιο στο κούφιο νεογιλό δόντι (τα πρώτα δόντια). Προσοχή το γαρυφαλέλαιο χαλάει τα δόντια.

Δόντια και ούλα: Κάντε πλύσεις στόματος με ένα μίγμα αλατιού και σόδας φαγητού (ίσα μέρη διαλυμένα στο νερό). Το διάλυμα αυτό δυναμώνει τα ούλα, λευκαίνει τα δόντια και διατηρεί την ανάσα σας καθαρή.

Ορμονικά προβλήματα: Προσθέτουμε 5 γρ. βασιλικό πολτό σε 1 κιλό μέλι. Προσθέτουμε το βασιλικό πολτό λίγο – λίγο στο μέλι και το ανακατεύουμε καλά με ξύλινο ή πλαστικό κουτάλι. Τρώμε κάθε πρωί 1 κουταλάκι από το μίγμα. Δεν χρησιμοποιούμε μεταλλικά σκεύη μόνο ξύλινα και πλαστικά.

Αλλεργίες: Γύρη, παίρνουμε το πρωί πριν από το φαγητό ένα κουταλάκι του γλυκού. Αν δεν μπορούμε να το πάρουμε το μοιράζουμε σε δυο ή τρεις φορές και πίνουμε αμέσως μετά νερό ή το διαλύουμε σε ένα φλιτζάνι νερό.Παίρνουμε γύρη δυο φορές το χρόνο το φθινόπωρο και την άνοιξη.

Μέση: Βάζουμε κουκούτσια από κεράσια σε σακούλι τα ζεσταίνουμε και τα βάζουμε στη μέση.

Στομάχι:
Α.Ένα κουτάλι σπαθόλαδο το πρωί νηστικός.

Β. Το έγχυμα, δηλ. σε ζεστό νερό βάζουμε φύλλα δυόσμου και το σκεπάζουμε για 10 λεπτά, το πίνουμε ως τσάι, είναι καλό για δυσπεψία.

Μελανιά: Βάζουμε πάνω στο μέρος που χτυπήσαμε τσουκνίδα και το δένουμε.

Χτύπημα: Για να μη μείνει σημάδι βάζουμε στο χτύπημα βιτάμ.

Άλατα: Πίνουμε τσάι από βατσινιές τις οποίες μαζεύουμε τον Ιούνιο. Μπορούμε να βράσουμε μεγάλη ποσότητα και πίνουμε τρία φλιτζάνια την ημέρα για ένα μήνα. Σταματάμε για ένα μήνα και μετά το επαναλαμβάνουμε.

Κουρασμένα μάτια: Ένα κουταλάκι αλάτι σε νερό είναι πρώτης τάξεως καλλυντικό για τα μάτια. Χρησιμοποιήστε το για να ξεπλύνετε (εξωτερικά) τα κουρασμένα μάτια ή φτιάξτε κομπρέσες για τα πρησμένα μάτια. Τα μάτια ανακουφίζονται επίσης και με κομπρέσες από χαμομήλι.

Τσιμπήματα εντόμων: Βρέξτε το σημείο που σας τσίμπησε το έντομο και ρίξτε επάνω αλάτι για να ανακουφιστείτε από τον πόνο.

Ελιξίριο μακροζωίας:

 300 γρ σκόρδο, 500 γρ κρεμμύδια, 1,5 λίτρο μηλόξιδο και 1 κιλό μέλι.

Κόβουμε στο μούλτι τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα βάζουμε για 24 ώρες μέσα σε μια κούπα μαζί με το μηλόξιδο. Κατά διαστήματα το μίγμα το ανακατεύουμε.

Στη συνέχεια αφού περάσει ο χρόνος το στραγγίζουμε και στο ζουμί προσθέτουμε το μέλι και το ανακατεύουμε για να διαλυθεί. Το βάζουμε σε μπουκάλια και το διατηρούμε στο ψυγείο.

Το βάζουμε στη σαλάτα αντί για ξίδι, 4 κουταλάκια τη φορά.

Το κάνουμε μια φορά το χρόνο, καθαρίζει τις φλέβες από τη χοληστερίνη.

Τραυματισμούς: Σπαθόλαδο ή κηραλοιφή (κερί, μαστίχα Χίο και ελαιόλαδο, τα ζεσταίνουμε όλα μαζί ώσπου να λυόσουν)

Κάψιμο: Κάποιος διηγείται: έβαλα το καμένο χέρι μου στη σακούλα με το αλεύρι για 10 λεπτά και όταν το τράβηξα δεν είχα το παραμικρό σημάδι ούτε φουσκάλα ούτε τον παραμικρό πόνο. Έκτοτε έχω πάντα μια σακούλα με αλεύρι στο ψυγείο για περίπτωση καψίματος. Υπ΄ όψιν πως το κρύο αλεύρι το νοιώθεις ακόμα καλύτερα από αυτό θερμοκρασίας δωματίου.

Αντικαρκινικό: 3 φύλλα μικρά ή 2 φύλλα μεγάλα αλόη τα καθαρίζουμε από τα αγκαθάκια και τα αλέθουμε στο μούλτι. Προσθέτουμε 0,5 Kg μέλι και 3 κουταλιές ουίσκι ή τσίπουρο.Το παίρνουμε για 10 μέρες από μια κουταλιά τρεις φορές τη μέρα 15 λεπτά πριν από το φαγητό. Αντικαρκινικό επίσης είναι και ο κρόκος Κοζάνης.

Μύκητες στα νύχια: Ανακατεύουμε καλαμποκάλευρο με νερό και την αλοιφή την βάζουμε στα άρρωστα νύχια για μια ώρα. Το επαναλαμβάνουμε 7 έως 10 ημέρες. Η εξήγηση είναι ότι στο καλαμποκάλευρο υπάρχει ένας μύκητας που επιτίθεται και καταστρέφει άλλους μύκητες.
Πολύ αποτελεσματικό είναι και το αιθέριο έλαιο tee tree. Βάζουμε μια σταγόνα σε κάθε νύχι, μια φορά την ημέρα.

Πόνους στις αρθρώσεις:

Βάζουνε σε ένα βάζο ξανθές σταφίδες και αρκετό τζιν ώστε να τις σκεπάζει. Κάθε μέρα τρώμε εννέα σταφίδες από αυτές. Θα διαπιστώσουμε ότι μετά από μερικές βδομάδες ότι οι πόνοι θα αρχίσουν να υποχωρούν. Χρησιμοποιούμε ξανθές σταφίδες γιατί έχουν υποστεί επεξεργασία με θείο και αυτό βοηθάει σε περιπτώσεις φλεγμονής. Για το τζιν έχει δοθεί η εξήγηση ότι στο καλό και γνήσιο αποστάζεται μαζί με κάπου δέκα διαφορετικά βότανα αλλά το πιο βασικό και απαραίτητο είναι το κυπαρισσόμηλα, οι καρποί από το κυπαρίσσι, το αφέψημα από αυτά έχει και αντιρρευματικές ιδιότητες.

Χοληστερίνη:

Σε μια κούπα βάζουμε μια κουταλιά ταχίνι, προσθέτουμε λίγο τσάι που έχουμε φτιάξει από μαλλιά καλαμποκιού, πεντάνευρο και το ανακατεύουμε καλά ώσπου να διαλυθεί το ταχίνι και προσθέτουμε άνθος βρώμης και ακόμη καρύδια και κολοκυθόσπορους. Είναι ένα πολύ καλό πρωινό.
Ένα κουτάλι ταχίνι με μέλι το πρωί κάνει πολύ καλό, κατεβάζει και τη χοληστερίνη.
Καθαρισμός συκωτιού: Κάνουμε με σπόρους από γαϊδουράγκαθου τσάι. Ένα κουταλάκι σπόρους για ένα φλιτζάνι τσάι. Πίνουμε ένα φλιτζάνι πρωί, μεσημέρι και βράδυ.

Πέτρα στα νεφρά: Πίνουμε έγχυμα από λαδανιά, δηλ. βάζουμε μια χούφτα άνθη λαδανιάς που μαζεύουμε το Μάιο, σε ένα λίτρο νερό και το σκεπάζουμε για 10 λεπτά. Πίνουμε ένα κρασοπότηρο μισή ώρα πριν από το φαγητό πρωί μεσημέρι και βράδυ. Επίσης βοηθάει το τσάι από βότανα μαλλιά καλαμποκιού, αγριάδα, και βατσινιές.

Ίλιγγος: Πιέζουμε τον τριγωνικό χόνδρο που είναι απέναντι από το πτερύγιο του αυτιού, με ένα δάκτυλο του ενός χεριού και με το άλλο χέρι χτυπάμε το δάχτυλο 36 φορές. Το επαναλαμβάνουμε τρεις φορές την ημέρα.

Το φαρμακείο του Θεού:

Ο Θεός μας άφησε μια μεγάλη ιδέα για το ποια τρόφιμα βοηθούνε ποιο μέρος του σώματος μας! Είμαστε όμως αργοί μαθητές…………

1. Μια φέτα καρότου μοιάζει με την ίριδα του ανθρώπινου ματιού. Η επιστήμη αποδεικνύει ότι τα καρότα ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό τη ροή του αίματος και τη λειτουργία των ματιών.

2. Η ντομάτα διατηρεί καθαρή την καρδιά και είναι τροφή για το αίμα.

3. Τα σταφύλια είναι δυνατή τροφή για την καρδιά και το αίμα.

4. Τα καρύδια βοηθούν στη λειτουργία του εγκεφάλου.

5. Τα φασόλια θεραπεύουν και βοηθούν στη λειτουργία των νεφρών.

6. το σέλινο βοηθά στην ενδυνάμωση των οστών.

7. Το αβοκάντο, η μελιτζάνα και το αχλάδι έχουν στόχο την υγεία και τη λειτουργία της μήτρας και του τραχήλου της μήτρας της γυναίκας.

8. Τα σύκα αυξάνουν την κινητικότητα του σπέρματος των ανδρών και αυξάνουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, θεραπεύουν την στειρότητα των ανδρών.

9. Η γλυκοπατάτα ισορροπεί τον γλυκεμικό δείκτη των διαβητικών.

10. Οι ελιές βοηθούν στην υγεία και την λειτουργία των ωοθηκών.

11.Τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρούτ και όλα τα εσπεριδοειδή βοηθούν στην υγεία του στήθους.

12. Τα κρεμμύδια βοηθούν στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων που προέρχονται από τα κύτταρα του σώματος.

Το σκόρδο βοηθά στην εξάλειψη των ελευθέρων ριζών του σώματος.

 

Προσοχή: Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν τη χρήση βοτάνων ή συνθέσεων, ειδικά εάν λαμβάνετε παράλληλα και φαρμακευτική αγωγή

 

Μεσογειακή διατροφή και υγεία

Η παχυσαρκία αποτελεί πανδημία και αυξάνεται συνεχώς παγκοσμίως. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες του 2007 περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο είναι παχύσαρκοι.

Επίσης η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με την εμφάνιση πολλών χρόνιων προβλημάτων υγείας όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, το εγκεφαλικό, η νυχτερινή άπνοια και ο καρκίνος.

Τα τελευταία χρόνια μεγάλη προσπάθεια έχει γίνει για να συσχετιστεί η διατροφή με την διατήρηση της υγείας. Ειδικότερα, έρευνες έχουν αποδείξει πως ο τρόπος που διατρεφόμαστε παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη κατά της παχυσαρκίας και των νοσημάτων που συνοδεύει. Η μεσογειακή διατροφή ερευνήθηκε αρχικά το 1960 από τον Angel Keys ο οποίος παρατήρησε τις διατροφικές συνήθειες πληθυσμών στην περιοχή της Μεσογείου. Παρατηρήθηκε λοιπόν πως η βάση της Μεσογειακής διατροφής στηριζόταν στην χρήση πληθώρας τροφίμων που δεν βασίζονταν στο κρέας αλλά κυρίως στην υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών και ελαιολάδου. Αντιθέτως η χρήση κρέατος και αλλαντικών ήταν περιορισμένη. Αυτό είχε και σαν αποτέλεσμα την μειωμένη εμφάνιση σε καρδιαγγειακά επεισόδια και σακχαρώδη διαβήτη. Πρόσφατες έρευνες του 2007 που διεξήχθηκαν στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Βαρκελώνης απέδειξαν πως το μοτίβο της Μεσογειακής διατροφής μπορεί να έχει και ένα σημαντικό ρόλο στην μείωση εμφάνισης της παχυσαρκίας. Ποια είναι λοιπόν τα ποιό σημαντικά σημεία της μεσογειακής διατροφής που θα πρέπει να λαμβάνουμε υποψιών μας στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες για να αποτρέψουμε την εμφάνιση της παχυσαρκίας;

1. Καταναλώστε άφθονη ποσότητα σε φυτικές ίνες.

Είναι γνωστό πως η ανισορροπία μεταξύ της κατανάλωσης θερμίδων και της κατανάλωσης ενέργειας, μέσω της φυσικής δραστηριότητας, μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του βάρους .Η όρεξη μας και η πρόσληψη τροφής ρυθμίζεται από πολλούς περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Η κατανάλωση φυτικών ινών στην διατροφή μας μέσω της χρήσης φρούτων, λαχανικών και πολύσπορων δημητριακών έχει σαν αποτέλεσμα να ρυθμίζει την όρεξη μας και να μας βοηθά στο να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος. Παράλληλα τρόφιμα με αυξημένες φυτικές ίνες βοηθούν την καλύτερη ρύθμιση του ζαχάρου, καθώς απορροφώνται πιο αργά από το γαστρεντερικό μας σύστημα και δεν ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα. Παράλληλα έρευνες έχουν αποδείξει πως η άφθονη κατανάλωση φυτικών ινών βοηθά στην πρόληψη από την εμφάνιση της δυσκοιλιότητας και στην μείωση εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Φροντίστε λοιπόν καθημερινά να συμπεριλαμβάνετε φρούτα, λαχανικά, και πολύσπορα προϊόντα  (ψωμί, δημητριακά ολικής αλέσεως, κριτσίνια, μακαρόνια ολικής αλέσεως) στην διατροφή σας.

2. Μειώστε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών.

Μιλώντας για κορεσμένα λιπαρά αναφερόμαστε στα λιπαρά που βρίσκονται κυρίως στο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό και λιγότερο στα πουλερικά) και στο ζωικό βούτυρο και που είναι υπεύθυνα για την αύξηση της χοληστερίνης και την πρόκληση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα υδρογονωμένα φυτικά λιπαρά που βρίσκονται ‘κρυμμένα’ σε μπισκότα, γλυκά και επεξεργασμένα προϊόντα και λειτουργούν αντίστοιχα με τα κορεσμένα λιπαρά. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο στην διατροφή σας και φυτικές μαργαρίνες που δεν ανεβάζουν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα και έχουν προστατευτική δράση για το καρδιαγγειακό σύστημα. Τέλος η συστηματική χρήση ψαριού και ειδικότερα λιπαρών ψαριών στην διατροφή μας (1-2 φορές την εβδομάδα) μέσω των ω-3 λιπαρών οξέων μας βοηθούν στην μείωση την χοληστερίνης και στην διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς.

3. Χρησιμοποιήστε μέτρια ποσότητα κόκκινου κρασιού στην διατροφή σας.

Έρευνες έχουν παρουσιάσει πως η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ καθημερινά (σε ποσότητα 40γρ ή ½ ποτηράκι κρασί) και ειδικότερα κόκκινου κρασιού μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Επίσης πρόσφατα παρατηρήθηκε πως η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει την εμφάνιση την νόσου Alzheimer’s.

Στο παρακάτω σχήμα 1. αναλύεται το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής. Η αυξημένη κατανάλωση σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά (τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες), η χρήση ελαιόλαδου και ψαριού ( που είναι αυξημένα σε ακόρεστα λιπαρά) καθώς και παράλληλα ή μειωμένη κατανάλωση σε κρέας, κορεσμένα λιπαρά και γαλακτοκομικά/τυριά με αυξημένα λιπαρά μπορούν να συντελέσουν στην βελτίωση της υγείας μας., στην αύξηση του κορεσμού στην διατροφή και στην μείωση του αισθήματος πείνας και σταδιακά να οδηγήσουν στον έλεγχο του βάρους.

μεσογειακή διατροφή

 

Τέλος στον πίνακα 1, αναφέρεται ενδεικτικά ένα πλάνο με βάση την μεσογειακή διατροφή το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε τα περιττά λίγα κιλά των εορτών και παράλληλα να βελτιώσουμε την υγεία μας.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1.

διατροφή μετά τις γιορτές

 

 

 

Βιβλιογραφία:

Hendriks, H.F.J et al. (2007) Panel Discussion IIQ: Net Effects of Moderate Alcohol
Consumption on Health. Annals in Epidemiology, 17: S68-S70.
Schroder, H (2007) Protective mechanisms of the Mediterranean diet in obesity and
type 2 diabetes. Journal of the Nutritional Biochemistry, 149-160.